tiistai 1. lokakuuta 2013

Moules marinières

 
 
Simpukoita merimiehen tapaan (Moules marinières)
on juhlahetki syksyn pimeydessä.
Tai on se sitä mihin aikaan tahansa vuodesta.
 
Simpukka-ateria on helppo valmistaa.
Vanhasta perinteestä on muodostunut monia variaatioita.
Meille maistuu näin:
 
 
TARVITTAVAT AINEKSET
 
sinisimpukoita (1,5 kg)
 
voita (50g)
sipulia
purjoa
valkosipulin kynsi
persiljaa
laakerinlehtiä
suolaa
kalaliemikuutio
yrttejä (timjamia, oreganoa...)
mausteita (mustapippuria, valkopippuria...)
 
valkoviiniä (3dl)
 
pommes frites
 
 
VALMISTUS
 
Suuren kattilan tai padan pohjalla sulatetaan voinokare.
Kuulotetaan sipulit niin etteivät ne ruskistu.
Lisätään sekaan muut ainekset.
Lopuksi lorautetaan kattilaan valkoviini.
(Meillä ei käytetä viinaksia,
joten haemme holvikellaristamme viinin sijaan
omaa mainiota viinirypälemehua).
 
Kun pata porisee, kaadetaan sinne sekaan simpukat.
Annetaan kiehua höyryssä kannen alla 5-7 minuuttia.
 
Sillä välin ranskalaiset perunat ovat valmistuneet uunissa
ja patonki lämmennyt siinä ohessa.
 
Sitten vaan käsiksi herkkuihin.
Avautumattomat simpukat poistetaaan.
Muut popsitaan hyvillä mielin. 

 

Sipulinsilput ja yrtit (persiljaa, timjamia, selleriä, oreganoa ym.)

Mausteita sielun kyllyydestä.

Stokkalta saa umpiopakattuja sinisimpupoika, joissa ei ole yhtään huonoa seassa. Kaikki aukeavat.
Puolentoista kilon paketti maksaa 8e.

Runsaasti mausteita sekaan.

Sörsselö on valmista simpukoille.

Höyrytetään 5-7 minuuttia kannen alla.

À la Table!



Keittoliemessä kostutettu patonki se vasta maistuukin hyvältä.

Tyhjät kuoret murskataan puutarhaan lannotteiksi.


Sama nautinto joskus aikaisemmalla kerralla kynttilän valossa.
 
 
 
Pariisissa käydessämme pakollisiin kuvioihin kuuluu
käynti simpukkaravintola Lèonissa.
Ei haittaa, vaikka paikka on belgialainen - ovathan ranskalaiset perunatkin.



 
 
 
 
 
 
Bretagnen rannikolla voi laskuveden aikaan kerätä itse simpukoita.
Kasvustot ovat tosi tiheitä.
 


1 kommentti:

  1. Hei Asta ihania tunnelmakuvia, simpukoista en ole niinkään vakuuttunut, mutta meillä on samanlainen pöytäliina.
    Terveisin mariitta

    VastaaPoista